A Máltai Szeretetszolgálat konferenciája

„Mentális védőoltás” a függő szülők gyermekeinek – A Máltai Szeretetszolgálat konferenciája

Négyszáz szakember és a témában érintett részvételével hatodik alkalommal rendezett konferenciát a szenvedélybeteg szülők „elfeledett gyermekeiért” a Magyar Máltai Szeretetszolgálat október 17-én.

A konferencia első nagy előadását Makara Mihály, az Egyesület a Gyermekek Egészséges Lelkivilágáért (EGyELV) elnöke, a Szent László Kórház főorvosa tartotta az ártalmas gyermekkori tapasztalatok (ACE) hatásairól. „Akár azt hiszed, hogy sikerülni fog, akár azt, hogy nem fog sikerülni, igazad lesz!” – utalt az előadó egy aforizmával arra, hogy az egészséges belső hozzáállás megóvása és megerősítése a legszükségesebb feladat. A gyerekkori családi és környezeti traumák, az ACE-k (mint az érzelmi, a fizikai és a szexuális bántalmazás, az érzelmi és a fizikai elhanyagolás, a válás és a szülők közti erőszak, drog és alkohol a családban, depresszió, börtönviselt családtag jelenléte, kollektív és közösségi erőszak, gyerekek közti kegyetlenkedés) átélése jelentősen megnöveli a későbbi deviáns életvitel, önkárosító magatartás és más traumatikus események valószínűségét. Minél több ACE-t élt meg valaki gyermekkorban, annál magasabb nála például az ADHD kialakulásának, a felnőttkori szerhasználatnak, abortusznak és spontán vetélésnek, öngyilkosságra késztető gondolatok megjelenésének, az önsértésnek, az öngyilkossági kísérleteknek, a mentális betegségnek a kockázata. A pozitív gyerekkori élmények (jelen lévő támogató barát, tanár, örömforrást és sikerélményt jelentő szabadidős tevékenység lehetősége, kapcsolat kortársakkal, szomszédokkal, következetes napirend stb.) legfontosabb közös nevezője a biztonságos kapcsolat megléte:

azok az akár több traumát átélt gyermekek, akiknek volt lehetőségük bizalmasan kapcsolódni, sokkal kisebb arányban folytatták a tanult negatív viselkedésmintákat.

Dr. Makara Mihály
Dr. Makara Mihály (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Facebook)

Makara doktor felhívta rá a figyelmet, hogy

a pozitív gyermekkori élmények és a biztonságos kapcsolódási lehetőség megteremtése „mentális védőoltás-sorozatot” jelent a gyerekek számára. „Nagyon sokszor nem a gyermek működése a kóros, hanem a környezete”

– tette hozzá, gondolatait azzal zárva, hogy nincs egészség lelki egészség nélkül, ezért a legfontosabb a megelőzés:

a mostani generáció gyógyítása egyúttal a következő generációt érintő prevenció is.

A teljes cikk elolvasható itt…

Forrás: Magyar Kurír